Bota herpes

Utslag och blåsor som orsakas av herpes brukar försvinna av sig själv inom en vecka eller två. Det brukar inte behövas någon särskild behandling för att läka herpesutslag. Förebyggande åtgärder för att förhindra infektion är viktiga, du bör undvika kyssar om du har symtom på herpes. Tvätta händerna ofta och undvik att dela läppstift, bestick eller mat med andra människor. Var även försiktig med att röra vid herpessår och blåsor, du kan sprida smittan via beröring samt läkeprocessen kan ta längre tid. Om besvären år påtagliga finns det bra behandlingar, läkemedel mot herpes tar bort smärtsamma och besvärliga symtom inom ett fåtal dagar.

När ska man uppsöka läkare?
Om du upplever påtagliga besvär på grund av herpes bör du kontakta läkare. Exempel på svårare besvär när du bör kontakta vården:

  • Om du känner dig väldigt dålig i samband med herpesutbrott
  • Utslagen blir infekterade eller inte läker inom två veckor
  • Det uppstår symtom på ögonen som smärta, rodnad eller bristningar

Komplikationer på grund av herpes är ovanliga

Herpesutbrott med sår och blåsor kan i sällsynta fall leda till komplikationer.
Såren kan bli infekterade av bakterier. När såren infekterats de blir mer svullna än normalt samt kan bli variga. Det kan vara nödvändigt att använda antibiotika för att åtgärda infektionen.

Personer som lider av svåra eksem är mer mottagliga för herpesutslag. Virusinfektionen kan sprida sig till eksemutslag och smitta dem. Personer som lider av omfattande eksem eller använder läkemedel som försvagar försvaret mot infektioner löper större risk att smittas av herpes samt drabbas av herpesutbrott med sår och blåsor. För individer i denna grupp kan det vara nödvändigt att använda läkemedel som förhindrar att viruset sprids. Det finns effektiva mediciner i form av salva och tablett som fungerar bra som ska tas under de inledande stadierna i infektionen.

Om du på grund av sjukdom eller andra orsaker har ett väsentlig nedsatt immunförsvar ökar risken att både smittas samt drabbas av herpesutbrott. Vidare kan utbrotten bli allvarligare. Även om det är sällsynt kan besvärligare komplikationer på grund av herpesutbrott uppstå om immunförsvaret är nedsatt. Mycket sällsynta men allvarliga komplikationer är inflammationer i hjärnan eller meningit. Om du har otur kan en herpesinfektion leda till sjukhusvistelse.

Är du gravid?

Om du är gravid finns det en liten risk att viruset överförs till barnet under förlossningen. Om du får ett herpesutbrott för första gången när du är gravid bör du kontakta läkare. Kvinnor som får ett herpesutbrott under den sista trimestern av graviditeten även om det inte är det första ska helst kontakta läkare.

Info om herpes typ 1