Herpes i munnen

Herpes i munnen kallas av vissa för munsår, mycket på grund av att sår och blåsor i munnen är det vanligaste symtomet.

Såren är oftast belägna på insidan av kinderna eller på tandköttet. Såren är oftast runda och vita eller vitaktiga. Utslagen är oftast bara ett par millimeter i diameter. Likt andra herpessår läker munsår oftast av sig själv inom en vecka, men kan under tiden orsaka smärta och obehag. Smärtan är ofta särskilt påtaglig när du äter. De besvärliga symtomen kan behandlas med effektiva läkemedel mot herpes som bekämpar viruset och påskyndar läkningsprocessen. I många fall försvinner obehagliga eller smärtsamma symtom inom ett fåtal dagar.

Varför drabbas vissa människor oftare än andra?

Herpes är en virusinfektion, och i likhet med andra virus kan den vara lömsk. De flesta som infekteras utvecklar inte några symtom som blåsor och sår, men kan fortfarande smitta andra. Andra kan ha sämre motståndskraft mot herpesviruset, vilket ofta visar sig genom att de får sår och utslag relativt ofta. Det kan skilja sig väldigt mycket när det första utbrottet med sår på läppar och mun uppträder. Det kan röra sig om allt från en till två veckor efter smittotillfället, men det kan även dröja många år.

Alla får inte sår på samma ställen. En del har ökad benägenhet att utveckla såren på läpparna medan andra får mest utslag i munnen. Vart såren uppträder och hur ofta man drabbas påverkas väldigt mycket av immunförsvaret.
Eftersom immunförsvaret utvecklas och blir mer motståndskraftigt mot herpesviruset med tiden är det vanligt att antalet utbrott minskar med åren. De flesta får flest utbrott de första åren efter smitta.

Så lindrar du symtomen

De besvärligaste symtomen är smärta och brännande sensationer. För de flesta är detta särskilt påtagligt när man äter. Starka eller syrliga livsmedel som ketchup, vinäger eller tomatsås kan bränna mer än andra. Livsmedel som torrt bröd eller soppor med låg syra bränner minst. Ett annat tips som kan lindra sår i munnen är att dricka vatten ofta samt att gurgla lite när du dricker.

Du kan även använda läkemedel för effektivt lindra symtom och skynda på läkninen. De är även bra att ha när besvären varar längre tid än normalt. En effektiv och mild medicin Aciklovir.

Info om herpes typ 1